Cum creezi un ecosistem la tine în balcon

Girlandă luminoasă decorativă

„To plant a garden is to believe in tomorrow.”

Audrey Hepburn

Uneori nu este nevoie să te urci în mașină și să conduci până la cea mai apropiată pădure sau rezervație naturală ca să te bucuri de natură în adevăratul ei sens. Surprinzător, există posibilitatea de a profita de un spațiu verde chiar și când locuiești într-un bloc de apartamente. Chiar și cel mai mic balcon poate fi transformat într-o mini-oază prietenoasă și de care te poți bucura ca de o grădină.

Trăind în orașele mari, una dintre cele mai mari probleme devine spațiul limitat și lupta pentru mai multă verdeață. Cea mai mare parte a populației petrece foarte mult timp în interior, fără soare și fără aer curat. Totodată, spațiile care ar fi putut să devină prietenoase, ca de pildă cele din balcon, devin neutilizabile. Ele primesc cele mai inutile depozitări și nu sunt deloc un mediu în care să ne facă plăcere să stăm. Cum ar fi ca, în timp ce ieși pe balcon și te bucuri de cafeaua de dimineață și de razele de soare ce se reflectă din fereastra de la blocul de vizavi, să ai în jurul tău un mic paradis?

Să-i dăm pământului ce e al pământului. Să ajutăm schimbările climatice. Să încurajăm natura și biodiversitatea chiar la noi pe balcon și să amenajăm un spațiu cât mai util pentru mediu. Există soluții foarte bune care te vor ajuta să creezi un ecosistem armonios. Iată doar câteva sfaturi de cum le poți pune în aplicare:

  • Balcoanele au un spațiu limitat și nici nu-și permit o greutate foarte mare. Ce e de făcut? Mai întâi de toate, curățenie

Scapă de toate lucrurile de care nu mai ai nevoie și fă loc unor plante și a câtorva accesorii care ți-ar putea face balconul un spațiu mult mai plăcut. Sortează tot ce ai depozitat pe balcon și vezi dacă îți mai folosesc sau le poți da mai departe.

  • Reciclează și reutilizează recipientele din sticlă pentru a obține mai mult spațiu

Pentru că spațiul este în continuare o problemă în apartamente, folosește-te de jardiniere cu plante care să stea suspendate și să-i dea un aspect cât mai lejer balconului tău. În același timp, reciclează și reutilizează recipientele din sticle pe care să le folosești pe post de Soldăței de flori. Vopsește-le sau decorează-le cu accesorii care le vor face mai atrăgătoare și folosește tot ce ai strâns de-a lungul timpului și te poate ajuta la redecorare.

  • Aranjează plantele pe vertical

Rafturile plasate pe verticală îți permit mai mult spațiu în care să-ți afișezi florile. Ele au un aspect stratificat și le permite spațiu fiecărui ghiveci, decorativ sau nu.

  • Folosește insecticide naturale și îngrășământ organic

Produsele chimice sunt supra-utilizate și un pericol pentru mediu, chiar dacă folosirea lor aduce un rezultat mai rapid. Caută insecticide naturale în magazinele de specialitate și încearcă să te folosești de cât mai multe substanțe organice pentru îngrășământ. De exemplu, pentru plantele din jardiniere și ghivece poți folosi pe post de îngrășământ câteva alternative ieftine și naturale: zațul de cafea, care conține numeroase minerale și vitamine, fosfor, potasiu, azot sau cojile de banană, care se pot folosi ca un fertilizator cu descompunere lentă pe o perioadă îndelungată.

  • Crește câteva plante pe care le poți mânca ulterior

Pătrunjel, mentă, coriandru, ghimbir, ardei iute. Orice mică plantă cu care te poți mândri că o crești pe balcon, pe lângă faptul că-ți va bucura privirea de fiecare dată, o vei putea pune și în farfurie lângă cele pe care le gătești. Niciun motiv de bucurie mai mare!